bg

Alentejo

Alentejo

De Alentejo regio beslaat ongeveer eenderde van Portugal, en wijnmakers van de resterende twee derden klagen vaak over de populariteit van Alentejo wijnen.

De rode wijnen zijn geschikt voor eenvoudig drinkers en zijn rijk en fruitig. Deze wijnen zijn de lievelingen van Lissabonse cafés en restaurants, ook zijn zij te vinden op wijnlijsten over de gehele lengte van het land. Witte wijnen zijn moeilijker in dit hete klimaat, maar een aantal die gemaakt worden, zijn goede witte wijnen, gezien de juiste plaats, en/of adequate vaardigheden in de wijngaarden en kelders.

Het is een korte rit door de koelte van de Algarve, over de heuvels en in het hete zuidelijke deel van de Alentejo (en ernstig koud in de winter). Het grootste deel van de Alentejo bestaat uit golvende vlakten en glooiende heuvels, met hoge bergen alleen in het noordoosten. Nabij de stad Portalegre rijst de bergketen São Mamede op aan de grens met Spanje. Hier wordt de lucht koeler en het platteland groener. Bodems variëren sterk: schist, roze marmer, graniet, kalksteen vaak gelegen op een onderlaag van waterhoudende klei.

DOP Alentejo heeft acht sub-regio's deze samen beslaan ongeveer eenvijfde van de wijn regio. Alentejo regio’s worden zelden gezien op een label. Het is zinvol om te profiteren van de naam Alentejo (of wijn regio Alentejano). Zeven van de subregio's zijn redelijk centraal geclusterd. Portalegre ligt goed in het noordoosten op de granieten aan de voet van de São Mamede bergen, waar hogere regenval en lagere temperaturen (vooral ’s nachts) samen met vele oude wijnstokken een goede grondslag geeft de complexiteit en frisheid van de wijnen.

Borba, Évora, Redondo en Reguengos zijn meer typisch Alentejo wijnen, deze zijn soepel, harmonieus en zijn heel gemakkelijke drinkbare rode wijnen. De teelt condities zijn meer uitdagend in Granja-Amareleja, Moura en Vidigueira, met slechte kalksteen-gebaseerde gronden en een aanzienlijk warmer klimaat. Toch is een nieuwe generatie van de producenten, met name rond Vidigueira, die hebben aangetoond dat het potentieel van deze zuidelijke delen van de Alentejo er is.

De witte Antão Vaz is de top druif van de regio, met een goede zuurgraad en tropisch fruit smaken. Het reageert ook goed op vat-vergisting.
Arinto en Roupeiro hebben ook een kostbare zuurgraad te bieden.
Witte Diagalves, Manteúdo, Perrum en Rabo de Ovelha maken deel uit van mengsels.
Aragonez (Tempranillo) is de meest aangeplante rode druif. Het rode vruchtvlees van de Franse druif Alicante Bouschet is vaak de inktzwarte, stroperige ruggengraat van rode mengsels. De druiven Alfrocheiro, Castelão en Trincadeira zijn ook waardevolle delen om mee te spelen, de druiven Moreto, Tinta Caiada en Tinta Grossa zijn opvulling van enkele mengsels.

Echter, veel van de nieuwe generatie van de Alentejo rood worden gemaakt van geïmporteerde druiven, zoals Syrah en Cabernet Sauvignon en worden gemaakt onder de naar Regionale wijn.