bg

Douro

Douro

De Regio Douro lang bekend als de bron van portwijn is nu ook bekend om zijn fijne, rijke onversterkte wijnen, zowel rood en wit.

Dit is een van de wildste, meest bergachtige en ruige wijnstreken van Portugal. Deze wijnvelden staan in scherpe bochten langs de rivier de Douro. Op de steile hellingen langs de oevers van de rivier en haar zijrivieren, zijn de wijnstokken geplant in arme, leisteen bodem.

De mens heeft zijn eigen contouren hier gegraveerd - in het centrum van de regio, hebben de historische, smalle, stenen muren wijnstok terrassen en is uitgeroepen tot een UNESCO World Heritage Site, terwijl elders moderne terrassen breder zijn, gesteund door steile oevers van de aarde.

De wijnstreek volgt de loop van de rivier naar beneden van de Spaanse grens op een punt in de buurt van de stad Mesão Frio, ongeveer 90km opwaarts van de rivier van de stad Porto (Oporto). Hier rijst de Serra do Marão op, die bescherming biedt aan dit gebied onder de invloed van de Atlantische Oceaan.

Regen valt voornamelijk aan de westelijke kant van de Marão en tot op zekere hoogte in het westelijke einde van het Douro wijngebied, maar slinken verder  stroom opwaarts de rivier, en aan de Spaanse grens zijn condities bijna woestijn-achtig.

De Douro regio is verdeeld in drie subregio's: van west naar oost de Baixo Corgo, Cima Corgo en de Douro Superior. De vruchtbare, koelere Rainier Baixo Corgo regio, het dichtst bij de Serra do Marão, is het subgebied met de meeste wijngaarden.

De Cima Corgo, met inbegrip van de steden van Pinhão, São João da Pesqueira en Tua, is het hart van de Port productie en is ook de bron van veel van fijne hedendaagse onversterkte wijnen. De Douro Superior is het grootste van de subregio's waar het erg koud is in de winter, helse warmte in de zomer.

De Douro heeft een enorme selectie van lokale druivensoorten, en vele wijngaarden van indrukwekkende, knoestige oude wijnstokken dat kleine opbrengsten van rijke en complexe Port en onversterkte wijnen opleveren Tientallen verschillende druivensoorten kunnen met elkaar gemengd worden in deze oude wijngaarden. In de moderne wijngaarden, zijn wijnstokken afzonderlijk geplant, en vijf druiven zijn verkozen de eerste keuze te zijn voor Port: Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca en Tinto Cão.

Plantages van de rode sap met hoogste zuurgraad Sousão zoals bekend als Vinhão elders, zijn recentelijk toegenomen. Een andere zwarte druif die veel aangeplant is in oudere wijngaarden is Tinta Amarela (ook bekend als Trincadeira).
Opmerkelijke witte druiven zijn Gouveio, Malvasia Fina, Moscatel, Rabigato en Viosinho. Sommige van deze oude, gemengde en gevarieerde wijngaarden op grote hoogte, wordt gebruikt voor een nieuwe generatie van droge witte wijnen.