bg

Lisboa

Lisboa

Ten westen en noorden van de stad Lissabon ligt de wijnstreek Lisboa dat tot voor kort bekend was als Estremadura. Er wordt hier veel wijn verbouwd en veel daarvan in coöperaties in een zeer grote verscheidenheid van stijlen en kwaliteiten. Deze regio waar de "vinho regional" Lisboa overheerst heeft ook negen DOC.

Lisboa is een lange, dunne regio gelegen naast de Atlantische Oceaan. Wind is onvermijdelijk en  een sterke kenmerk van de kust - geen wonder dat deze op glooiende heuvels het er wemelt van de windmolens. Terwijl een klein stukje land inwaarts een ruggengraat van heuvel- en berggebieden biedt met enige bescherming aan vele oostelijke delen van het Lisboa regio.

Voor de Lisboa regio als geheel, de belangrijkste traditionele witte rassen zijn Arinto, Fernão Pires, Malvasia, Seara-Nova en Vital, en voor rode wijnen Alicante Bouschet, Aragonez, Castelão, Tinta Miúda, Touriga Franca, Touriga Nacional en Trincadeira, maar veel andere nationale en buitenlandse druiven worden nu gebruikt voor VR wijnen en bepaalde DOC wijnen.